#13 - Sara Cools om fødselstall og arbeidslivet

Sara Cools. Om forskning på fødselstall, politiske tiltak, og hva småbarnsforeldre egentlig vil ha

#13


I denne episoden

Vi dykker inn i forskningen rundt forholdet mellom familie og arbeidsliv med Sara Cools, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning. Vi utforsker hvordan familielivet påvirker arbeidslivet og omvendt, og ser nærmere på Cools' forskningsarbeid som belyser viktige trender og utfordringer i samfunnet. Sara leder blant annet prosjektet FAMWork, finansiert av Norges forskningsråd, som fokuserer på koblingene mellom arbeidsliv og familieliv i et rikt land som Norge med høy kvinnelig sysselsetting.

✅ Sammenkoblingen mellom familieliv, fødselstall og arbeidsliv

✅ Nedgangen i fødselstall i Norge, og hva som kan være grunnen

✅ Hva ønsker og trenger foreldre for å få flere barn

 

Familieliv og arbeidsliv - En kompleks sammenkobling

Sara Cools belyser hvordan familieliv og arbeidsliv er intrikat sammenkoblet og påvirker hverandre på flere måter. Med en bakgrunn som samfunnsøkonom har Cools' forskning i hovedsak fokusert på sammenhengen mellom det å få barn og hvordan dette påvirker menn og kvinners karriere og lønnsutvikling.

Interessen for hvordan familieliv påvirker arbeidslivet vokste ut fra observasjoner rundt lønnsgap og karriereutvikling mellom kjønnene, og hvordan beslutninger rundt familieplanlegging påvirker disse dynamikkene.

Nedgang i fødselstall – En utfordring for samfunnet

Cools deler nysgjerrighet over den vedvarende nedgangen i fødselstallene i Norge, en trend som speiler seg globalt i mange rike land. Nedgangen i fødselstallene belyser et komplekst sett av faktorer, inkludert individuelle ønsker, samfunnsmessige forventninger, og ikke minst de økonomiske og tidsmessige kostnadene ved å oppdra barn. Forskningen hennes søker å forstå disse dynamikkene og hvordan de påvirker individers valg rundt familieplanlegging.

 
Det er litt flere som er barnløse, og så er det litt færre som får et tredje barn.
— Sara Cools
 

Arbeidslivets påvirkning på familiebeslutninger

Cools og hennes kolleger forsker på hvordan det norske arbeidslivet, med sine unike sikkerhetsnett og støtteordninger for familier, påvirker beslutninger knyttet til barn og familieliv. Forskningen hennes belyser hvordan selv i et samfunn med sterke støtteordninger, er det en økende trend hvor folk utsetter å få barn, delvis på grunn av karrierepress og ønsket om økonomisk stabilitet før familieforøkelse.

Menn vs. kvinner – Forskjeller i prioriteringer

Cools peker på at det er en forskjell i hvordan menn og kvinner vurderer betydningen av visse samfunnspolitiske tiltak for deres evne til å balansere arbeid og familieliv. Kvinner med barn legger større vekt på behovet for tiltak som gir dem mer tid, som for eksempel kortere arbeidstid eller ekstra feriedager, noe som understreker deres ønske om å kunne investere mer tid i familielivet uten å ofre karrieremuligheter.

Menn med barn ser også verdien av disse tiltakene, men i mindre grad enn kvinner, noe som reflekterer tradisjonelle kjønnsroller og forventninger til arbeidsfordelingen i hjemmet.

 

Kan firedagersuken få opp fødselstallene?

Cools og Uldal diskuterer hvordan en kortere arbeidsuke kan gi familier mer tid sammen, redusere stress og øke livskvaliteten, noe som kan ha en positiv innvirkning på ønsket om å få flere barn.

Ved å redusere arbeidstiden uten å senke lønnen åpnes det også opp for muligheten til å ha en karriere samtidig som man har mer tid tilgjengelig for familieliv. Dette kan gjøre tanken på å ha barn mindre overveldende for potensielle foreldre, spesielt de som er bekymret for karriere og familielivets krysspress.

Fremtidens fødselstall

Cools uttrykker et håp om at fremtidige politiske tiltak kan bidra til en positiv endring i fødselstallene ved å gjøre det enklere og mer tiltalende å kombinere karriere og familie. Ved å lytte til hva forskningsdeltakerne sier så kan en endring av arbeidslivets og familiens rammer, og et samfunn som støtter fleksibilitet og økonomisk stabilitet for småbarnsfamilien, kunne øke fødselstallene.

Kort oppsummert

Denne episoden gir et dypdykk i Sara Cools' forskning på koblingen mellom familie og arbeidsliv, og hvordan samfunnsmessige og økonomiske faktorer påvirker våre beslutninger rundt familieplanlegging. Ved å forstå disse dynamikkene, kan vi bedre navigere i utfordringene og mulighetene som ligger i fremtidens arbeidsliv og familieliv, med håp om å skape et mer balansert og støttende samfunn for alle.

Nysgjerrig på det moderne arbeidslivet? Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Meld deg på vårt nyhetsbrev for ukentlige oppdateringer, og siste nytt innen moderne arbeidsliv og firedagersuke.

Forrige
Forrige

#11: Fridag på fredag med Brunch Oslo

Neste
Neste

#1: Fredrik Fornes om arbeidslivet