#17: Firedagersuke på sykehus
Om kortere arbeidsuke på sykehus med Johnas Aronsson og Peter Andersson
#17
I denne episoden
I denne spennende episoden av Bra jobba! får vi høre fra Johnas Aronsson og Peter Andersson som leder banebrytende pionerarbeid i helsesektoren i Sverige. Peter, assisterende virksomhetsleder på Universitetssjukhuset i Linköping og Johnas, seksjonsleder på intensiv- og operasjonsavdelingen ved Vrinnevisjukhuset i Norrköping, deler om deres erfaringer med å implementere en kortere arbeidsuke på sykehusene. Og de deler overraskede tall om hva den reelle økningen i lønnskostnadene ble, til tross for 5 ekstra årsverk.
Gjennom sitt innovative pilotprosjekt har de utforsket hvordan redusert arbeidstid kan påvirke alt fra ansattes trivsel til effektiviteten i helsesektoren.
✅ Implementeringen av en kortere arbeidsuke i helsesektoren
✅ De positive effektene på ansattes trivsel og effektivitet
✅ Lærdommer fra pilotprosjektet
Implementering av en kortere arbeidsuke i helsesektoren
Prosjektperioden strekker seg i første omgang fra september 2022 til september 2024. Johnas og Peter forteller om hvordan de tok på seg oppgaven om å lede dette prosjektet med mål om å blant annet redusere personalflukt og øke attraktiviteten til arbeidsplassen. De deler hvordan de vurderte ulike modeller for arbeidstidsreduksjon og behovet for kontinuerlig pasientpleie, og til slutt landet på en løsning som ikke reduserer produksjon og som er tilnærmet kostnadsnøytral.
Ukentlig arbeidstid gikk fra 38,25 timer eller 37 timer per uke, til 34 timer per uke. Det var kun ansatte som jobbet fulltid i tredelt turnus som kunne være deltakere på pilotstudiet. Totalt får de ansatte 8,5 timer fri hver andre uke, tilsvarende ca 196 timer i året.
De to trekker frem hvordan de brukte tre måneder på å planlegge, og hvordan det ikke er gjort store, omfattende endringer i hvordan turnus er lagt opp, men at nøkkelen ligger i at flere har gått fra deltid til heltid, og at det er ansatt ca 5 ekstra årsverk.
De forteller at selv om de har økt bemanningen, har de gjort så store innsparinger ved å redusere vikarbruk, at den totale lønnsøkningen etter tiltaket er på marginale 0,65 %.
Målene for pilotstudiet på kortere arbeidsuke
Det ble satt følgende punkter som mål ved å gjennomføre piloten.
En arbeidsplass der det er mulig å arbeide heltid og få tid til individtilpassede, helsefremmende aktiviteter som gir restitusjon.
Bli en mer attraktiv arbeidsplass der man ønsker å bli og som på sikt kan tiltrekke seg flere kolleger.
Holde samme antall operasjonsrom åpne som den siste planleggingsperioden i 2021.
Skape forutsetninger for å åpne flere operasjonsrom på lengre sikt.
“Om du prøver å løse samme problem på samme måte, så kommer du til å få samme utfall. Vi har prøvd det i flere år og det funker ikke. Da må vi teste noe annet”
De positive effektene på ansattes trivsel og effektivitet
Den kortere arbeidsuken har hatt en umiddelbar positiv effekt på de ansattes trivsel og effektivitet. Johnas og Peter deler hvordan ansatte rapporterer om økt arbeidsglede, redusert stress og forbedret balanse mellom arbeid og fritid. Dette har ikke bare ført til en mer tilfreds arbeidsstokk, men også til bedre økt effektivitet og fokus i operasjonssalen og ved pleie av pasienter.
Redusert arbeidsbelastning gir ansatte en verdifull mulighet til å:
Oppleve mindre arbeidsrelatert stress og utbrenthet.
Øke fokus og produktivitet under arbeidstiden.
Bruke ekstra fritid til å forbedre fysisk og mental helse.
Kortere arbeidsuker påvirker rekruttering
Johnas og Peter forklarer hvordan prosjektet har påvirket rekrutteringen. Siden de nå kan tilby ansatte 8,5 time ekstra fri hver andre uke har sykehuset blitt en mer attraktiv arbeidsplass, noe som har bidratt til både økt antall søkere og redusert bruk av vikarer. Dette viser en direkte sammenheng mellom arbeidstidsreduksjon og evnen til å tiltrekke seg samt beholde dyktige medarbeidere i en sektor som sliter med bemanning og rekruttering.
Lærdom fra pilotprosjektet
Selv om pilotprosjektet med kortere arbeidsuke har vist svært positive resultater, har det også avdekket noen utfordringer. Johnas og Peter reflekterer i episoden om hvilke utfordringer de har støtt på, og hvilke lærdommer de har trukket fra denne prosessen.
Nøkkelen til vellykket implementering
De poengterer at nøkkelen til en vellykket implementering av en kortere arbeidsuke ligger i grundig forberedelse, kontinuerlig dialog med ansatte, og evnen til å tilpasse seg underveis. De understreker viktigheten av å ha klare mål for prosjektet, samt å måle effekten det har på både ansatte og pasientpleie for å kunne justere kursen etter behov.
De oppfordrer også kollegaer ved andre sykehus som vurderer å gjøre liknende, om å ta kontakt hvis de ønsker mer kunnskap om hvordan de har gjennomført pilotstudien.
Oppsummert
Gjennom dette pilotprosjektet har Johnas og Peter vist at en kortere arbeidsuke i helsesektoren ikke bare er mulig, men også kan ha betydelige positive effekter på ansattes trivsel og effektivitet. Prosjektet har avdekket viktige lærdommer om hvordan man kan få til en løsning som ikke krever altfor omfattende planlegging, og som samtidig møter behovene til både ansatte og pasienter. Dette initiativet representerer et viktig skritt mot en mer balansert arbeidshverdag i en av de mest krevende sektorene i samfunnet.
Vil du motta mer kunnskap om en kortere arbeidsuker rett i innboks?
Meld deg på vårt nyhetsbrev for siste nytt innen moderne arbeidsliv og kortere arbeidsuke.